Hoe kom je na een scheiding van de hypotheek af?

Na een scheiding blijft regelmatig een van de twee partners in de koopwoning wonen. De gezamenlijke hypotheek moet dan op één naam komen te staan. Daarvoor is nodig dat de bank de vertrekkende partner ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid verleent. De bank is dat echter niet verplicht.

Een recent voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is dat de ex-partners met elkaar in gesprek blijven om de zaken rondom de eigen woning goed te regelen. Een man en een vrouw gaan in 2012 uit elkaar. Zij hebben op beider namen een hypotheek afgesloten. De vrouw wil – jaren later – met haar nieuwe partner een nieuwe hypotheek afsluiten maar dat gaat niet: zij moet dan eerst van haar oude hypotheek af. Ze dient bij de bank een verzoek in om haar, zoals dat formeel heet, te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Risico voor de bank

De bank weigert omdat de ex-partner geen gegevens wil verstrekken. Zo kan de bank niet bepalen of de man de hypotheeklasten wel in zijn eentje kan betalen en dat risico neemt de bank niet. En dat hoeft de bank ook niet te doen, zo beslist het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) waar de vrouw naar toe is gestapt. De vrouw voert nog aan dat haar ex-partner al jaren de lasten feitelijk in zijn eentje draagt, maar dat helpt niet. De bank heeft meer gegevens nodig: de medewerking van de ex-partner is vereist.

Convenant of akte van verdeling

Een lastige situatie die waarschijnlijk voorkomen had kunnen worden door bij het verbreken van de relatie heldere afspraken te maken, die vast te leggen in een echtscheidingsconvenant of in een notariële akte van verdeling én het zo snel mogelijk ook met de bank af te ronden. Houd er rekening mee dat een bank niet verplicht is om de hypotheek op één naam te zetten: een bank bepaalt zelf aan wie het geld wil uitlenen en onder welke voorwaarden. Daarbij moet de bank zich wel redelijk opstellen.

Alles op een rijtje

Ook moeten er zaken geregeld worden met betrekking tot pensioenrechten, alimentatie en verzekeringen. Het is belangrijk om dit goed op een rijtje te zetten en te kijken wat precies de consequenties zijn voor je belastingaangifte en je toeslagen. Op de website www.scheidingplus.nl lees je er alles over.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *