Hoe zit het met mijn pensioen na een scheiding?

Als je partner en jij tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap pensioen opbouwen, dan hebben jullie na een eventuele scheiding beiden recht op het opgebouwde pensioen. Gaan jullie uit elkaar, dan is het belangrijk dat je hier duidelijke afspraken over maakt om ervoor te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt zodra jullie de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.

Het schiet er bij veel koppels bij in: het regelen van het pensioen na een scheiding. Als je partner en jij uit elkaar gaan heb je immers al genoeg aan je hoofd. Toch is het verstandig om ook over het opgebouwde pensioen afspraken te maken om er zeker van te zijn dat de verdeling van het pensioen automatisch en eerlijk verloopt.


Hoe zit het ook alweer?

Na een echtscheiding hebben jullie beiden recht op (een deel van) het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Dit wordt bepaald door de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. De standaardverdeling gaat uit van een gelijke verdeling: 50% voor de een en 50% voor de ander. Deze verdeling wordt verevening genoemd.


Maak duidelijk afspraken


Ga je scheiden of ben je net gescheiden? Maak dan duidelijk afspraken, leg deze vast en geef ze binnen twee jaar na de scheidingsdatum door aan jullie pensioenfonds door middel van het vereveningsformulier. Het is belangrijk dat je dit binnen twee jaar doet, omdat alleen dan de uitbetaling van het pensioen automatisch via de pensioenuitvoerder loopt. Zijn jullie te laat of maken jullie helemaal geen afspraken, dan kan je veel geld mislopen. Je behoudt het recht op dit pensioen, maar moet dit mondeling met je ex-partner regelen wat kan leiden tot vervelende situaties.


Hoe pak je dit aan?

Ben jij benieuwd hoe je conflicten voorkomt en welke stappen je moet zetten om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is? In onderstaande animatie van Mijnpensioenoverzicht.nl wordt alles duidelijk uitgelegd. Op de website van Mijnpensioenoverzicht vind je bovendien alle informatie over het pensioen dat je tot nu toe hebt opgebouwd. Kom je er niet uit? Stel dan je vraag aan onze pensioenadviseur van Adviseur Plus, financiële dienstverlening.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *