Maak het inbrekers niet te makkelijk
“Maak het inbrekers niet te makkelijk”. Deze campagne van het ministerie van Veiligheid en Justitie moet ervoor zorgen dat wij ons bewust worden van de kans op een inbraak en maatregelen nemen om inbraken te voorkomen. Denk hierbij aan woninginbraken, maar ook aan digitale inbraken in je computer of smartphone. Hoe kun jij zelf voorkomen dat je slachtoffer wordt van een inbraak of diefstal?
7 tips om een inbraak te voorkomen
Zo verklein je de kans op een woninginbraak
Terwijl jij aan het werk bent of gezellig bij vrienden zit te eten, halen inbrekers je hele woning leeg. Je moet er toch niet aan denken? Gelukkig dekt de inboedelverzekering in de meeste gevallen de schade, maar je hebt vast ook veel bezittingen met een emotionele waarde. Hoe zorg je ervoor dat inbrekers niet bij jou toeslaan? Hier volgen zeven tips:
- Sluit ramen en deuren als je weggaat en gebruik goedgekeurd hang- en sluitwerk. Deze herken je aan het SKG®-logo met sterren.
- Gebruik tijd- of schemerschakelaars als je niet thuis bent.
- Zorg voor een anti-inbraakstrip bij je voor- en achterdeur.
- Leg kostbare apparatuur (laptop, tablet, smartphone) uit het zicht.
- Word lid van een WhatsApp-groep met je buren en meld je aan bij Burgernet zodat je op de hoogte bent van verdachte situaties.
- Registreer je eigendommen: als je je spullen registreert, is de kans groter dat je ze na een inbraak weer terugkrijgt.
- Bel altijd 112 in het geval van een verdachte situatie.
Zo verklein je de kans op internetcriminaliteit
Internetcriminaliteit – in Nederland ook vaak cybercrime genoemd – is een redelijk nieuwe vorm van criminaliteit waar zowel bedrijven als particulieren mee geconfronteerd worden. Internetcriminelen zoeken een zwakke, onbeveiligde plek in je software en apps en slaan dan toe, met alle vervelende gevolgen van dien. Ook nu kun je de kans op een digitale inbraak minimaliseren. De volgende 7 tips helpen je hierbij:
- Zorg voor goede antivirussoftware
- Installeer regelmatig software-updates
- Gebruik sterke wachtwoorden
- Open geen berichten en bestanden van verdachte afzenders
- Klik niet zomaar op vreemde links in mailtjes en online
- Controleer altijd de URL en het certificaat
- Maak een back-up van je bestanden
Wil je meer weten over de campagne “Maak het ze niet te makkelijk?” of ben je benieuwd hoe je heling voorkomt en hoe je je smartphone boefproof maakt? Hier lees je meer.