Scheiden: emotioneel, financieel én fiscaal uit elkaar

Scheiden: emotioneel, financieel én fiscaal uit elkaar

Een scheiding is een emotionele gebeurtenis en heeft daarbij ook een hoop financiële en fiscale consequenties waar je hoofd waarschijnlijk niet meteen naar staat. Vooral wanneer je samen een eigen woning en kinderen hebt, is er behoorlijk wat uitzoekwerk te verrichten.

Elk jaar scheiden gemiddeld 35.000 echtparen, verbreken 2.300 stellen hun geregistreerd partnerschap en gaat een onbekend aantal samenwoners uit elkaar. Dat die ex-partners niet meteen aan de fiscale en financiële gevolgen denken is begrijpelijk, maar kan wel grote gevolgen hebben.

Fiscaal

Bij de Belastingdienst merkten ze dat stellen die uit elkaar gaan vaak niet weten hoe het zit met de hypotheekrenteaftrek van het gezamenlijke huis nadat zij uit elkaar zijn gegaan. Ook wachten scheidende stellen vaak te lang met het aanpassen van hun voorlopige aanslag en hun toeslagen. Dit kan ervoor zorgen dat ze deze moeten terugbetalen of niet krijgen waarop ze recht hebben.

Checklist

De Belastingdienst is daarom gestart met de campagne ‘Wilt u verder maar niet met elkaar’, met onder meer een persoonlijke scheiden-checklist. Die checklist vind je hier. Het gaat daarin met name over de fiscale, belastingtechnische aspecten van een scheiding. Het is bijvoorbeeld belangrijk om zo snel mogelijk je nieuwe situatie door te geven aan de Belastingdienst om te voorkomen dat je teveel of juist te weinig toeslagen ontvangt.

Koopwoning

Voordat je toekomt aan de fiscale vraag wie de hypotheekrente mag aftrekken, speelt bij een scheiding natuurlijk de vraag wie er überhaupt in de koopwoning kan blijven wonen. Kan de hypotheek op één naam komen? Moet het huis verkocht worden? Vaak wordt onderschat hoe complex de financiële afwikkeling kan zijn wanneer er sprake is van een gezamenlijke woning en hypotheek. Scheiding Plus helpt daarbij.

Alles op een rijtje

Ook moeten er zaken geregeld worden met betrekking tot pensioenrechten, alimentatie en verzekeringen. Het is belangrijk om dit goed op een rijtje te zetten en te kijken wat precies de consequenties zijn voor je belastingaangifte en je toeslagen. Op de website www.scheidingplus.nl lees je er alles over.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.