RI&E

Voldoe jij aan jouw RI&E-verplichting?

In de Arbowet staat dat vrijwel ieder bedrijf met personeel een RI&E (Risico-Inventarisatie & Evaluatie) moet maken. Dit betekent dat je als werkgever de risico’s binnen je bedrijf in kaart brengt én verkleint, zodat je een veilige en gezonde werkplek creëert voor al je medewerkers. Op dit moment beschikt minder dan de helft van alle bedrijven in Nederland over een RI&E. Heb jij alles goed geregeld?

Een glazenwasser die tijdens zijn werk van de ladder valt of een medewerker in het laboratorium die per ongeluk met gevaarlijke stoffen in aanraking komt. Een bedrijfsongeval zit in een klein hoekje. Maar ook iemand die met een burn-out kampt vanwege een te zware arbeidsbelasting of psychische klachten kan problemen opleveren voor een werkgever. Kortom: al het werk brengt risico’s met zich mee voor de werknemer én de werkgever.

Gevaar voor je bedrijf

Een medewerker die uitvalt, is niet alleen vervelend voor de werknemer zelf. Ook voor jou als werkgever kan dit problemen opleveren. Mogelijk moet je aansprakelijkheidskosten betalen voor het bedrijfsongeval. En hoe los je het op als een medewerker gedurende een langere periode ziek thuis komt te zitten? Dit kan de continuïteit van je bedrijf ernstig in gevaar brengen.

Ken de risico’s

Om dit te voorkomen zijn bijna alle bedrijven en organisaties RI&E-plichtig. Of dit ook voor jou geldt, lees je hier. De RI&E-plicht bestaat uit drie onderdelen:

  1. Het in kaart brengen van de risico’s
    Welke risico’s loopt jouw personeel?
  2. Het evalueren van de risico’s
    Hoe vaak komen deze risico’s voor en wat zijn de mogelijke gevolgen?
  3. Een plan van aanpak
    Wat ga je doen om de risico’s te minimaliseren?

Voldoe jij (nog) niet aan je RI&E-plicht?  Ga dan nu aan de slag. Hier vind je meer informatie over de RI&E. Kom je er niet uit of heb je andere vragen over risico’s op de werkvloer? Adviseur Plus helpt. Neem gerust contact met ons op via 053 – 434 93 00.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.