Zzp’er? Zo krijg je inzicht in jouw financiële toekomst

Als zzp’er heb je veel verantwoordelijkheden. Je moet er zelf zorg voor dragen dat er iedere maand voldoende geld op je rekening binnenkomt, ook wanneer je tijdelijk geen opdrachten hebt. Daarnaast moet je geld apart zetten voor de Belastingdienst en is het verstandig je voor te bereiden op eventuele arbeidsongeschiktheid en je pensioen. Uit onderzoek van Wijzer in geldzaken in samenwerking met het NIBUD blijkt dat 18% van de zzp’ers zich (ernstige) zorgen maakt over de financiële toekomst. Daarom heeft Wijzer in geldzaken een tool ontwikkeld die je helpt met tips en inzicht in jouw persoonlijke financiële situatie.

Fluctuerend inkomen
Voor twee derde van de zzp’ers geldt dat zij een fluctuerend inkomen hebben. De ene maand stroomt het geld binnen, de andere maand hebben ze nog net voldoende om de boodschappen van te betalen. Hoe hoog het maandelijkse inkomen is, is onder andere afhankelijk van het aantal opdrachten dat een zzp’er binnenhaalt. Daarnaast zijn zij afhankelijk van de opdrachtgever: betaalt hij wel op tijd uit? De groep zzp’ers met een fluctuerend inkomen heeft vaker te maken met een lagere winst en is daardoor sterker gericht op de korte termijn. Dit kan later tot problemen zorgen, zo blijkt uit het onderzoek onder ruim 1.200 zzp’ers in Nederland.

Geen overzicht, veel problemen
Zzp’ers die geen overzicht hebben van hun financiële situatie, ervaren de meeste problemen: ze zijn onzeker, hebben financiële zorgen en minder reserves. 11% van de zzp’ers die mee hebben gedaan aan het onderzoek geeft dan ook aan vaak geld tekort te komen. Betaalt een opdrachtgever niet op tijd uit? Dan raakt 1 op de 10 zelfstandigen hierdoor in de problemen.

Geld apart zetten
Verder is het percentage zelfstandigen dat geld apart zet voor eventuele financiële tegenvallers of het pensioen opvallend: 18% zet nooit geld opzij. Slechts 26% reserveert periodiek een vast bedrag of vast deel van de winst. De meerderheid (55%) legt alleen geld opzij als er geld over is. Van de zzp’ers die wel geld apart leggen, zegt de meerderheid (55%) hier 6 maanden mee te kunnen overbruggen.

Krijg inzicht in jouw persoonlijke financiële situatie
Wil jij als zzp’er handige tips en adviezen over jouw financiële toekomst? Denk aan tips over het inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven, het opzetten en bijhouden van een administratie, geld reserveren (voor de Belastingdienst, een buffer en privé-uitgaven), verzekeringen, belastingen en wat te doen wanneer je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten? Met de online tool ‘zzp’ helpt Wijzer in geldzaken zelfstandigen met tips en inzicht in hun persoonlijke financiële situatie. Beantwoord een paar vragen en je krijgt een overzicht met persoonlijke tips.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.